Özel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 2, 14.06.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Derlemeler

Letter to Editor

Deneysel ve Uygulamalı Tıp Bilimleri, tıp bilimlerinin her alanından özgün ve yaşam kalitesini artıracak çarpıcı araştırma sonuçlarının yer aldığı güncel ve kolay erişilebilir bir akademik yayın olmayı hedeflemektedir.

Experimental and Applied Medical Science, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yılda dört kez İngilizce olarak yayımlanan, açık erişimli, uluslararası çift-kör hakemli akademik bir tıp dergisidir. Dergi, hastalıkların patogenezi ile ilgili deneysel hayvan çalışmaları, farmakolojik, klinik, epidemiyolojik ve deontolojik çalışmalar, ayrıca halk sağlığını geliştirme, sağlık hizmetleri veya sağlık sigortası alanlarındaki çalışmaları içeren, yurt içinden veya yurt dışından sunulmuş araştırma makalesi, derleme, editöre mektup, kısa bildirim, özet bildirim vb. şeklinde yayınlanmak üzere yazıları kabul etmektedir.

Değerlendirme veya yayın sırasında yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Dergi 3 ayda bir (Mart, Temmuz, Eylül ve Aralık) olmak üzere yılda 4 sayı yayınlanmaktadır. Derginin yazım dili İngilizcedir. Makalenin sadece özet kısmı Türkçe olarak da gönderilmelidir.

Deneysel ve Uygulamalı Tıp Bilimleri dergisi; özgün araştırma makaleleri, derlemeler, olgu sunumları ve editöre mektuplar kabul etmektedir. Bir makalenin gönderilmesi, daha önce yayımlanmadığını ve başka bir yerde yayımlanmak üzere değerlendirilmediğini ima eder. Gönderilen makalelerin yayımlanıp yayımlanmayacağına dair karar, makalenin önemine ve özgünlüğüne ilişkin Editör Kurulu'nun görüşüne dayanır.
Dergiye gönderilen makalelerin tüm yazarları (sorumlu yazar ve diğer yazarlar), bireysel bir ORCID (Open Researcher and Contributor ID) numarası almalı (http://orcid.org) ve bu numarayı makalenin başlık sayfasında belirtmelidir. Sorumlu yazar, tüm yazarları DergiPark sistemine eklemelidir.
Makaleler
Makaleler, elektronik olarak "Microsoft Word" formatında, "Times New Roman" yazı tipi, 12 punto ve çift aralıklı olarak yazılmalıdır. Makaleler İngilizce yazılmalı; özetler ise hem Türkçe hem de İngilizce hazırlanmalıdır. Sayfanın her iki yanında 2.5 cm boşluk bırakılmalı ve metin iki yana yaslı olmalıdır. Kelimeler satır sonlarında kesilmemelidir. Sayfalar ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
Makale, "Başlık sayfası", "Türkçe Özet", "İngilizce Özet", "Metin", "Kaynaklar", "Tablolar" ve "Şekiller" gibi bölümleri içermeli ve her bölüm ayrı bir sayfadan başlamalıdır.
Özgün araştırma makaleleri için gerekli etik kurul izinleri alınmalı ve etik kurul numarası ile tarihi makalede belirtilmelidir. Çalışmanın intihal raporu yüklenmeli ve intihal oranı %30'u geçmemelidir.
Makalenizi sisteme yüklerken dosya adını sorumlu yazarın adı ve soyadı olarak belirleyiniz.
Başlık Sayfası
Başlık sayfasında Türkçe ve İngilizce başlıklar ayrı ayrı verilmelidir. Başlıkta kısaltmalar kullanılmamalıdır.
• Tüm yazarlar için ORCID numaraları, özet ve metnin kelime sayıları (özet, tablolar ve kaynaklar hariç) belirtilmelidir.
• Yazarların tam isimleri, soyadları, akademik unvanları, görev yaptıkları kurum, çalışmanın yapıldığı klinik/bölüm/enstitü/hastane/üniversitenin tam adı ve adresi ile e-posta adresleri belirtilmelidir.
• Sorumlu yazarın iletişim bilgileri (güncel adres, e-posta adresi ve GSM telefon numarası) eklenmelidir.
• Çalışma daha önce bir bilimsel toplantıda sunulmuşsa ya da özeti yayımlanmışsa bu durum belirtilmelidir.
• Tüm yazarların olası çıkar çatışmaları ve finansal destek bilgileri, konu ile doğrudan ilişkili olup olmadığına bakılmaksızın, bireysel olarak açıklanmalıdır.
Özet
Türkçe ve İngilizce özetler ayrı hazırlanmalı ve her biri 250 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe özet şu başlıkları içermelidir: Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç, Anahtar Kelimeler. İngilizce özet ise şu başlıklardan oluşmalıdır: Purpose, Methods, Results, Conclusion, Keywords.
Metin
Metin; "Giriş", "Yöntem", "Bulgular", "Tartışma" ve "Sonuç" bölümlerinden oluşmalıdır. Metin sonunda "Çıkar Çatışması" ve "Teşekkür" bölümleri eklenmelidir.
• Fazla kısaltma kullanılmamalıdır.
• Tablolar, grafikler ve şekiller metin sonunda ayrı birer sayfada yer almalıdır.
Kaynaklar, Vancouver formatında düzenlenmeli ve metinde geçtiği sıraya göre numaralandırılmalıdır.

Makaleler yalnızca orijinal olmaları, başka bir dergide eşzamanlı olarak değerlendirilmemeleri veya daha önce yayımlanmamış olmaları koşuluyla yayımlanmak üzere değerlendirilir. Telif hakkı ile korunan herhangi bir materyalden alınan doğrudan alıntılar, tablolar veya görseller için telif hakkı sahiplerinden yazılı izin alınmalıdır. Tüm makaleler editörler ve hakemler tarafından incelenir. Yayınlanmaya uygunluk, sunulan materyalin önemine ve özgünlüğüne dayanır. Yayınlanması uygun görülen makaleler, sunulan veriler değiştirilmeden, açık ve anlaşılır bir şekilde sunulması için editöryal revizyona tabi tutulabilir.
Experimental and Applied Medical Science, aşağıdaki web adresinde yer alan “Helsinki Bildirgesi” ilkelerine sıkı sıkıya bağlıdır:
Helsinki Bildirgesi
Editör Kurulu, insanlarla yapılan tüm çalışmaların bu ilkelere uygun olması gerektiğini beyan eder.
İnsan katılımcılarla yapılan çalışmaların verilerini içeren makalelerde, Yöntem ve Materyal bölümünde çalışmanın kurum etik inceleme kurulu tarafından onaylandığını ve her katılımcıdan “bilgilendirilmiş onam” alındığını belirten açıklamalar yer almalıdır. Ayrıca, laboratuvar hayvanlarıyla yapılan deneyleri bildiren makalelerde, hayvanların “Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzu” ile uyumlu bir şekilde insan bakımına tabi tutulduğunu ve kurum etik kurul onayının alındığını doğrulayan açıklamalar Yöntem ve Materyal bölümünde yer almalıdır.
Laboratuvar Hayvanları Kılavuzu
Eğer çalışmayı destekleyen ticari bir ilişki veya mali destek sağlayan bir kurum varsa, yazarlar bu ürün, ilaç veya şirket ile ticari bir ilişkileri olmadığını veya varsa ne tür bir ilişkiye (danışmanlık ya da başka bir anlaşma) sahip olduklarını beyan etmelidir.
Dergi için işlem ve yayın ücretsizdir. Değerlendirme ve yayın sürecinin hiçbir aşamasında yazarlardan ücret talep edilmez. Tüm makaleler, yalnızca çevrimiçi başvuru sistemi aracılığıyla gönderilmelidir:
https://dergipark.org.tr/tr/pub/eams
Derginin yönergeleri, teknik bilgileri ve gerekli formlar da derginin web sayfasında mevcuttur.
Derginin tüm masrafları Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından karşılanmaktadır. Potansiyel reklam verenler derginin Editör Ofisi ile iletişime geçmelidir. Reklam görselleri yalnızca Baş Editör'ün onayı ile yayımlanır.
Makalelerde ifade edilen görüş ve öneriler, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi, editörler, editör kurulu ve/veya yayıncıların görüşlerini yansıtmaz; bu içeriklerin sorumluluğu tamamen yazar(lar)a aittir.
Araştırma çalışmalarını içeren tüm makaleler, biyostatistik açısından değerlendirilmelidir ve uygun çalışma tasarımı, analiz ve sonuçlarla birlikte sunulmalıdır. Makalelerde p değerleri net bir şekilde belirtilmelidir. Araştırma makaleleri dışındaki (derleme, olgu sunumu, editöre mektup vb.) yazılar da özgün, güncel ve kaynaklarıyla birlikte açık, anlaşılır ve tatmin edici olmalıdır.
Derginin yayın dili İngilizce’dir. Ancak makalenin özet kısmı hem Türkçe hem de İngilizce olarak yüklenmelidir. Makaleler dergiye gönderilmeden önce bir dil uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Telif Hakkı ve Yayımlama Hakları:
5846 sayılı ve 13.12.1951 tarihli Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre (aşağıdaki bağlantıda yer alan) yayımlanması kabul edilen makalelerin tüm yayım hakları dergiyi yayımlayan kuruma aittir. Ancak makalelerde ifade edilen düşünceler ve öneriler tamamen yazarların sorumluluğundadır.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu

Experimental and Applied Medical Science dergisinde makale değerlendirme ve yayın süreci tamamen ücretsizdir.

    22718  2043020542   20575   20690    20805   21108       22245 

22392  22684  22717